Kraj jedne ere u Crnoj Gori, pobeda Milatovića slavljena cele noći

Posle 32 godine dominacije na crnogorskoj političkoj sceni, Milo Đukanović je juče poražen u drugom krugu predsedničkih izbora. Pobedio ga je Jakov Milatović, koji je, prema preliminarnim rezultatima, dobio podršku oko 60 odsto birača.

Slavilo se sinoć u izbornom štabu Jakova Milatovića, a bili su tu i lideri stranaka i koalicija koje su ga podržale u drugom izbornom krugu – Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Goran Danilović. Tu je bio i Zdravko Krivokapić, u čijoj vladi je Milatović bio ministar. Podršku Milatoviću dao je i premijer Dritan Abazović.

Milatović je poručio da je ovo zajednička pobeda, pobeda pomirene Crne Gore, a da će njegovi prioriteti biti vladavina prava, evrointegracije, ekonomski razvoj i unapređenje odnosa sa državama u regionu.

„Neka nam je sa srećom pobjeda pomirene Crne Gore, jer je ovo doista pobjeda pomirene Crne Gore i pobjeda svih nas. Večeras je Crna Gora napravila odlučan korak naprijed, rekla presudno zbogom ovom prevaziđenom režimu gospodina Đukanovića i napravila korak naprijed ka pravednijoj, ravnopravnijoj, ljepšoj, evropskoj Crnoj Gori i neka nam je sa srećom“, rekao je Milatović.

Obećao je da će kao predsednik u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u EU.

„Nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema susjedima i komšijima. Crna Gora želi najbolje odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana“, poručio je Milatović.

Đukanović: Crna Gora nema Vladu, već zalutale institucije

Milo Đukanović je čestitao pobedniku, rekao da je to izbor Crne Gore, koji on, kako je naveo, potpuno poštuje, ali i dodao da su pred Crnom Gorom novi važni – parlamentarni izbori.

„Čestitam Jakovu Milatoviću na poverenju koje je dobio na predsedničkim izborima. Želim mu da bude uspješan predsednik, jer ako on bude uspješan predsednik, to može značiti da će Crna Gora biti uspješna država“, poručio je Đukanović.

Đukanović je zahvalio biračima na podršci, kao i dijaspori.

„Sada je jako važno da Crna Gora napravi i sledeći izbor, 11. juna, na parlamentarnim izborima“, dodao je Đukanović.

Ocenio je da Crna Gora nema Vladu, već „zalutale institucije“.

Pobeda slavljena širom Crne Gore

Širom Crne Gore, a pogotovo u Podgorici, pobeda Milatovića je slavljena do kasno u noć.

Za mnoge je ovo zapravo kraj jedne ere u kojoj su dominirali DPS i Milo Đukanović, koji iza sebe ima sedam premijerskih i dva predsednička mandata. Ovaj poslednji završiće 21. maja.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo