Milatović: Siguran sam da neću razočarati građane, prvo ću posetiti Brisel

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, kaže da je svestan odgovornosti i da je siguran da neće razočarati građane. Ističe i da će prva destinacija koju će posetiti nakon što stupi na dužnost biti Brisel. Kada je reč o odnosima u regionu, Milatović poručuje: „Ima li išta normalnije nego da mi u zemljama Zapadnog Balkana imamo najbolje moguće odnose“. Smatra da je trzavica bilo dosta i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana „ono što nas sve čeka“.

Jakov Milatović, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, navodi i da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada.

„U nedelju smo imali istorijski važan dan za Crnu Goru, smenili smo konačno simbol jednog prethodnog režima koji je vladao Crnom Gorom u prethodnih trideset godina i otvorili vrata nove ere demokratskog i ekonomskog razvoja u zemlji“, rekao je Milatović.

Izazovi su veliki i treba, kako je rekao, pomiriti zemlju.

„Ja sam upravo i u nedelju veče rekao da je ovo pobeda pomirene Crne Gore, jer je gospodin Đukanović previše delio Crnu Goru, bespotrebno je delio i upravo na tim podelama i tako dugo vladao. Zato je prioritet u unutrašnjem smislu naše politike broj jedan pomirenje“, istakao je Milatović.

Prioritet u spoljnoj politici su evropske integracije, poručio je Milatović i ocenio da će u narednom petogodišnjem mandatu, zajedno sa Vladom Crne Gore, koja bi trebalo da bude konačno politički stabilna nakon vanrednih parlamentarnih izbora, biti dobijena dodatna stabilnost koja će biti neophodna da Crna Gora uđe u EU.

„I da onda nastavimo sve one reforme koje smo negde i započeli, a tiču se unapređenja životnog standarda građana i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Milatović.

Na pitanje da li očekuje da posle vanrednih izbora pokret Evropa sad dobije i treći nivo vlasti, odnosno mesto premijera, budući da je osvojila najviše glasova u Podgorici, a potom su građani dali najviše poverenja njemu kao kandidatu tog pokreta na predsedničkim izborima, te da li će nastupati u koaliciji ili samostalno, Milatović je rekao da je još rano da se govori o parlamentarnim izborima.

„Trenutno je i njihovo raspisivanje pred Ustavnim sudom. Treba sačekati da vidimo odluku. Politički stav je da oni treba da budu što pre i da bez obzira od nastupa, da li će on biti koalicioni u predizbornom ili postizbornom smislu mislim da je suštinski cilj da Crna Gora dobije politički stabilnu vladu koja će imati snažnu podršku od Skupštine Crne Gore, a da Skupština bude politički realnija nego što je saziv sada“, rekao je Milatović.

Podseća da sada DPS kontroliše skoro 50 odsto Skupštine, uz prognozu da će u narednom sazivu to biti duplo manje, a da će pokret Evropa sad sigurno biti dominantan faktor.

Na pitanje da li može da obeća građanima da ih neće razočarati, Milatović je naveo da građani već znaju moralna načela iza kojih stoji i sve vrednosti koje promoviše.

„Mislim da sam upravo i iz tih razloga dobio ovako visoku podršku građana na koju sam mnogo ponosan, ali to je jedna velika odgovornost i upravo sa pozicije predsednika države želim da budem i kohezivni faktor, ali i korektivni faktor, tako da sam siguran da ih neću razočarati“, rekao je Milatović.

„Dokle god je cilj EU, treba uporedo raditi i na regionalnoj saradnji“

Odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora razmatrati odluku da se priključi „Otvorenom Balkanu“, Milatović kaže da je to nešto čime treba da se pozabavi naredna vlada koja će, kaže, biti rezultat novog saziva Skupštine Crne Gore.

„Moj politički stav je tu vrlo jasan. I pre nego što sam postao ministar u Vladi Crne Gore, sada političar i predsednik Crne Gore, ja sam jako puno i u profesionalnom smislu radio na unapređenju regionalnih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana i iz Evropske banke za obnovu i razvoj gde sam i radio“, rekao je Milatović.

Istakao je da se seća da je tada i Milo Đukanović prisustvovao tim početnim sastancima gde se stvarao „Otvoreni Balkan“.

„On je u međuvremenu promenio negde svoj politički ton kada je u pitanju Otvoreni Balkan“, rekao je Milatović i ocenio da su regionalne ekonomske integracije neodvojivi deo evropskih integracija.

„Dok god mi budemo držali za cilj punopravno članstvo Crne Gore u EU treba uporedo i raditi na svemu ovome što se tiče unapređenja regionalne ekonomske saradnje“, naglašava Milatović.

Na pitanje o dolasku u Beograd i na koji način želi da unapredi odnose sa Srbijom, Milatović podseća da je naveo da će njegova prva poseta biti Briselu, odakle će poslati snažnu poruku istinskog evropskog puta Crne Gore.

„Što se tiče dobrosusedskih odnosa, ima li išta normalnije nego da mi u zemljama Zapadnog Balkana imamo najbolje moguće odnose? Nažalost, nije tako bilo, ali čini mi se da i ova pobeda nad Đukanovićem daje svima nama negde nadu da ćemo ući upravo u jednu novu eru dodatne stabilizacije dobrosusedskih odnosa u zemljama Zapadnog Balkana, jer upravo je to i ono što građani očekuju od Crne Gore i od nas”, rekao je Milatović.

Kako kaže, smatra da je trzavica bilo dosta i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana „ono što nas sve čeka“.

„Regionalne ekonomske integracije, da li one koje su već tu kroz sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA ili one koje se odvijaju u okviru kišobrana Berlinskog procesa ili one koje su otpočele od samih zemalja Zapadnog Balkana poput ‘Otvorenog Balkana’ sve ono što ide u korist građana i privrede u našim zemljama je nešto što treba podržati i na čemu treba aktivno i raditi“, rekao je Milatović.

Poručio je i da je „đavo u detaljima i da sve to treba razraditi i pogledati“.

Milatović je rekao da ga raduju sve čestitke koje je dobio, i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i od hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, a čuo se, kaže i sa brojim liderima.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo