,

Održana je javna rasprava na temu razvoja opštine Ivanjica (VIDEO)

Danas je održana javna rasprava nacrta plana razvoja opštine Ivanjica za period 2023-2030. godine, koji traje sve do 29. juna 2023. godine. Kao po starom dobrom običaju, kada izađete na ulicu, u prodavnici ste i raspravljate o stanju u opštini puni smo generalno kritika na račun onih koji upravljaju istom, ali kao što uputite ljutitim tonom kritiku, imate i mogućnost da odete na pravo mesto, izložite probleme i onda vidite koliko je realno da se isti reše. Prostora za kritiku definitivno ima, ali na današnjoj javnoj raspravi je ponovo bio loš odziv građana, ova rasprava sa pomoćnikom predsednika opštine za infrastrukturu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandrom Radonjićem i načelnicom opštinske uprave Bojanom Glavinić je više ličila na konstruktivan razgovor nego na samu raspravu, o svemu nam više govori Aleksandar Radonjić.

Javna rasprava o nacrtu plana razvoja opštine Ivanjica za period 2023-2030. godine traje sve do 29. juna

Jedan odgovor

  1. U opštini je započala raspravo o ekonomskom ratvoju našeg grada, pa malo je čudno zato u toj raspravi ne učestvije LER, a i građana na rasprvi nema a ovo se upravo radi za unteres građana? Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je osnovana 24.08.2012. godine kao odsek u okviru Odeljenja za privredu opštine Ivanjica. Kancelarija je osnovana kroz projekat „Unapređenje opštinskih kapaciteta za socio-ekonomski razvoj“,
    Kancelarija deluje u dva osnovna pravca: privlačenje domaćih i stranih investicija i pomoć postojećoj zajednici. Svojim radom Kancelarija nastoji da unapredi poslovnu klimu u opštini Ivanjica i podstakne brži ekonomski razvoj u opštini.
    Da li ona ispunjava ta zadatke?
    Samo u jednoj stvari se svi slažu, lokalni političari na vlasti, opozicija, nevladine organizacije i svaki nezainteresovan iksan.
    Nije nam dobro stanje u varoši Ivanjičkoj. Eto, ima nešto oko čega se svi slažemo. Još je veća saglasnost da nam nije bilo dobro ni pre pet, deset, dvadeset ili trideset godina.
    Pre 10 godina je u Ivanjici osnovana kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER), kao presudni činilac budućeg razvoja grada. Setio se neko da se nismo razvijali jer nismo imali kancelariju za razvoj. Sasvim logično. Kako bez kancelarije? Onda smo odmah pristupili intenzivnom donošenju strategije lokalnog ekonomskog razvoja. Pripomagali su u tom složenom poslu mnogi stručnjaci, pa čak i Kurta i Murta zajedno. Prepisalo se sve što se moglo prepisati iz sličnih planova drugih gradova. Sve samo med i mleko. Neki su čak plakali od sreće kada su videli kako će konačno početi da se ovaj naš, nekad lepi gradić, razvija u moderan uređen i uspešan regionalni centar. Čak je i tadašnja opozicija morala da prizna kako je povučen pravi potez. Jedino su se neki pametnjakovići dosetili da se iz strategije ne vidi kako će se sve to realizovati, pa je teška srca vlast morala da prizna kako je to tačno. Odmah je pronađeno i genijalno rešenje. Napravićemo plan za realizaciju strategije. Hokus – pokus i eto ti izrađenog plana. Zlobnici bi rekli da su mogli plan da napišu i na tarabi, tamo gde se lepe umrlice jer njih svi čitaju 🙁 pa da se prolaznici svaki dan podsete šta sve tamo piše.
    Uostalom, u planu i onako ne piše da vlast mora da bude stručna, sposobna, vredna, poštena, preduzimljiva, objektivna, dosledna, efikasna i principijelna, a što je još gore, sve to mora da bude u kompletu. Šta znači da su u vlasti oni koji imaju sve to, ali nisu pošteni, ili opet sve to, ali nisu sposobni.
    Ako se već svi slažu da smo proćerdali silne godine i ništa nismo popravili, onda je normalno i da se složimo da nije dobro rađeno. Verovatno bi se složili i oko toga šta to nije bilo dobro. Znači, bilo bi normalno da onda pokušavamo da ispravimo greške, ali avaj. Eto, danas na Ivaičkom kontaktu vlasti sa građanima došao samo jedan zanesenjak koji hoće da ispravi krivu Drinu 🙂 . Izlagač obrazlaže, te uradili smo ovo, te ono, te ovo nismo mogli, jer nije moglo, a ono nismo jer sprečava viša sila. Niko da raspravi, šta se to drugačije radi nego nekada, kada nije bilo dobro, a rekli smo da se slažemo da nije bilo dobro. Baš to niko da pipne, kao da je to pitanje nagazna mina koja može sve da nas raznese. Taman posla da neko razmatra šta je to uradila kancelarija za LER i zašto nije realizovano baš ništa od onoga što piše u toj famoznoj strategiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Nestanak vode

JKP „Ivanjica“, obaveštava korisnike da će dana 21.05.2024. godine doći do prekida u snabdevanju vodom u periodu od 11:00 do 13:00 časova u ulici Milinka

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo