,

Хоћемо ли коначно изаћи из екстремних временских (не)прилика

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић објашњава у разговору за РТС да су екстремне временске ситуације резултат, пре свега, нестабилне ваздушне масе на ширем подручју Балкана, затим продора топлог ваздуха са севера Африке, а након тога хладног ваздуха са запада.

“Овај судар топлог и хладног ваздуха уз присуство влажне нестабилне масе условио је екстремне олујно-грмљавинске појаве које су резултаирале великом количином падавина и грмљавином”, објашњава Михајловић.

Какво нас време очекује у наредним данима

Када је реч о прогнози за наредну недељу, Михајловић каже да се у наредних седам дана не очекују олујно-грмљавинске непогоде.

“Још у понедељак би у централним и јужним крајевима било услова за локалне пљускове са грмљавином, а након тога углавном стабилно време до краја недеље, са максималном температуром која би била и нешто испод просека, а вредност је између 25 и 29 степени”, каже Михајловић.

Смиривање хидролошке ситуације у региону

У наредним данима очекује се и постепено смиривање хидролошке ситуације на подручју Словеније и Хрватске, с обзиром на то да нема неких значајних падавина на овим подручјима.

“Када је реч о Сави и Дунаву на подручју наше земље, водостаји би били испод граница и редовне и ванредне одбране од поплава, нема бојазни за неке екстренме вредности водостаја”, рекао је Михајловић.

Izvor – RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo