,

Уводе се правила за возаче електричних тротинета: Забрањене слушалице, обавезни кацига и прслук

Возачи електричних тротинета у Србији неће смети да носе слушалице у ушима док возе, мораће да носе заштитну кацигу и светло одбојни прслук, а на тротинету морају имати посебну налепницу која ће служити као регистрацијиа. Ово су само неке од одредби у предложеним изменама и допунама Закона о безбедности сабраћаја на путевима, пише Нова економија.

Измене и допуне овог закона Влада је усвојила крајем јула ове године и он је сада у скупштинској процедури. Предложено је, између осталог, да возачи електричних тротинета за кретање користе бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку.

За вожњу тротинета ван посебне стазе, односно траке, сме се користити коловоз у ширини од највише једног метра (од десне ивице коловоза), осим на делу пута испред раскрснице или другог места на коме возило скреће улево, односно када претиче или обилази.
Возач електричног тротинета, а ни електричног бицикла не сме да се креће бициклистичком стазом брзином већом од 35 километара на сат и мора да се креће десном страном у смеру кретања возила.

Уколико се два или више возача бицикала, електричних тротинета, мопеда и трицикала крећу у групи, дужни су да се крећу један за другим.

Електрични тортинети не треба да се региструју, али је за вожњу у саобраћају на путу, потребна налепница коју ће издавати Агенција за безбедност саобраћаја.
На основу налепнице се може утврдити снага електромотора, конструктивна брзина и маса празног возила.

Закон налаже да возачи електричних тротинета за време вожње морају да носе на глави закопчану заштитну бициклистичку кацигу, као и да имају светлоодбојни прслук када се крећу коловозом.

Возачима је још законом забрањено и да док возе не сме да испуштају волан из руку, склањају ноге са ослонца (осим у случају када возило није у покрету) и не смеју да се придржавају за друго возило.

„Возач не треба да допусти да возило којим управља буде вучено или потискивано, превози предмете који могу да га ометају током управљања, нити да употребљава на оба ува слушалице за аудио уређаје“, наводи се у Закону.

Законом је прописано да лице млађе од 14 година не сме да управља тротинетом на јавним путевима.

Возач лаког електричног возила који је напунио 18 година може да се креће коловозом на путу на коме је брзина кретања ограничена на највише 50 километара на сат.

Возач електричног тротинета као ни бицикла, мопеда, трицикла, односно мотоцикла, не сме да превози лице које је под утицајем алкохола, односно психоактивних супстанци или из других разлога није способно да управља својим поступцима.

Када буду прелазили коловоз, возачи не смеју да возе тротинет у том тренутку, односно преко пешачког прелаза. Ово правило важи осим на прелазу бициклистичке стазе, односно пешачко-бициклистичке стазе преко коловоза.

Такође, возач не сме превозити друго лице на тротинету, а уколико то буде урадио може бити кажњен. Такође, он не сме превозити лице млађе од 14 година на аутопуту и мотопуту и уколико буде био ухваћен да то ради следи му казна затвора од најмање 15 дана или новчана казна од 100.000 динара до 120.000 динара.

Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo