,

Kraj prve faze programa „Moja prva plata”

Sledeća etapa u okviru koje će se prijavljivati mladi počeće 13. novembra i trajaće do 6. decembra.

Prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje slobodnih radnih mesta, kao prva faza programa „Moja prva plata” završeno je, a prema rokovima ovog programa koje je objavila Nacionalna služba za zapošljavanje sledeća faza u okviru koje će se prijavljivati mladi, počeće 13. novembra i trajaće do 6. decembra. Od 7. do 22. decembra poslodavci će birati kandidate među prijavljenim zainteresovanima na portalu „Moja prva plata”. Najkasnije do 29. decembra biće objavljena konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih izvršilaca na oglašenim radnim pozicijama.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata, kojima se uređuju međusobna prava i obaveze, biće obavljeno od 1. do 19. januara sledeće godine, a u tom periodu mora početi i sprovođenje ovog programa.

Do sada su realizovana tri ciklusa ovog programa, kroz koje je uključeno oko 24.000 nezaposlenih mladih. Na godišnjem nivou je u proseku više od 5.000 poslodavaca koristilo ovaj program i najviše iz privatnog sektora.

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Srbije je usvojila izmene Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, kojim je povećan iznos mesečne novčane naknade nezaposlenim mladima koji će biti uključeni u Program.
Za mlade sa srednjim obrazovanjem mesečni iznosi su povećani sa 25.000 na 28.000 dinara a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 30.000 dinara na 34.000 dinara, podsećaju u ministarstvu.

– Efekti na zapošljavanje (koji se prate na 180-ti dan po završetku programa) pokazuju da je više od 40 odsto mladih zaposleno – dodaju u ministarstvu.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo