,

Neverovatan nemar: Uz hotel privatizovan i gradski park u Ivanjici(VIDEO)

Privatizacija u Srbiji, koju mnogi ocenjuju kao neuspešnu zbog velikog broja ugašenih firmi, uglavnom je privedena kraju. Da se nije mnogo vodilo računa šta i kako se privatizuje najbolji svedoči primer iz Ivanjice.

Verovali ili ne, u procesu privatizacije, prodat je i gradski park koji bi novi vlasnik uskoro mogao da zagradi i onemogući njegovo korišćenje.

Nebojša Jovanović se našao jutros u Ivanjici. Ona nam prenosi kako se dogodilo da gradski park bude privatizovan i šta može da se učini da se on vrati Ivanjičanima.

Preko hektar zemljišta i jedan od najlepših parkova u Srbiji pored same reke Moravice i jedna od najstarijih hidroelektrana. Uskoro bi bilo moguće da se onemogući kretnja građana Ivanjice ovom zelenom površinom i sam dolazak do hidrocentrale bio bi otežan. Sve ovo je nastalo daleke 2005. godine kada je i krenula privatizacija.

Jedini čovek koji je tada bio protiv i koji je digao glas je Jovan Baković koji je tada bio odbornik. On je jutros bio sagovornik jutarnjeg programa „Probudi se“.

– Skupština opštine Ivanjica je tada praktično jednoglasno, sa mojim uzdržanim glasom bila za to da se praktično park proda. Ministarsvo privrede i Agencija za privatizaciju je prvi put tražila od opštine da se izjasni vezano za prodaju društvenog preduzeća „Moravica“ i da kažu da li opština ima nešto sporno da se to privatizuje. Opštinske službe su tada izašle sa problemom gradskog parka, koji opština koristi već 70 godina. Tada je park prodat u sklopu hotela, zato što je tadašnji direktor „Moravice“ rekao da se mnogo žuri, Dinkić je tada dao neke pare za razvoj turizma i da su oni našli investitora i da se mora požuriti da neko drugi ne upadne u taj red i da mi ništa ne sporimo kao odbronici – rekao je Baković i dodao da kada je hotel kojim je upravljala privatna fitma otišao u stečaj park se ponovo vratio u vlasništvo države.

Baković tvrdi takođe da vlast koja je tada bila od 2010. godine je mogla izuzeti gradski park i naći način kako da ga vrati.

– Hotel „Park“ je ponovo kupljen pre godinu dana, krajem prošle godine je prodat, i tada je deo gradskog parka od jednog hektara i 30 ari prodat zajedno sa Dubravom, gradskom kafanom. Čudno je kako se tada vlasti nisu setila da to izuzmu pre no što je on postao privatno vlasništvo i sada se to mora izuzeti čoveku koji je to platio. Opštinska vlast trenutno kaže da ona ima način da to reši – rekao je Baković.

Predstavnici Opštine Ivanjica kažu da će tražiti od Vlade Srbije da se proglasi javni interes i da se na taj način kreditnim zaduženjem ponovo kupi park.

Izvor:Nova

Neverovatan nemar: Uz hotel privatizovan i gradski park u Ivanjici

Jedan odgovor

  1. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:
    Posle Titoizma u Srbiji se desila „kataklizma“ atipična situacija istorijske zbilje. Aktuelni sistem vrednosti, zasnovan na (samoupravnom socijalizmu gde su radnici bili vlasnici društvene vrednosti) je srušen, ali su stara politicka elita i njena nomenklatura postale vlasnici društvenih vrednosti, uz pomoć pripadnika nove elite, konstituisane u politicke stranke (bliske vladajućoj Miloševićevoj) koja pretenduje pre na deobu vlasti i imovine, nego na osvajanje vlasti. Može se, dakle, govoriti o novoj eliti, skorojevića, u čijoj strukturi jezgro čine pripadnici stare elite (bivšeg Saveza komunista) i pripadnici nove elite.Dobro je poznato svim demagozima da je masa spremna da krene u akciju samo ako ima emotivni (afektivni) razlog. Racionalno, dakle i naučno, zakljucivanje nece pokrenuti masu. Ne samo da je neće pokrenuti, ona se nece ni baviti racionalnim poslom. Racionalno je apsolutno izvan sfere kolektivne percepcije.
    Zbivanja u politici i kulturi dovela su do brzih i značajnih promena u stavovima stanovništva. Ranija ideologija ‘bratstva i jedinstva’ imala je uspeha u smanjivanju medjuetnicke distance… Krajem 80-ih masovna i histerična nacionalistička propaganda dovela je do urušavanja svih vrednosti koje su priznate u svetu. A mi se danas bavimo pukim opstankom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo