,

Prva rata poreza na imovinu bez kamate do 14. februara

Rok za plaćanje poreza na imovinu za prvi kvartal 2024. godine za fizička i pravna lica i preduzetnike ističe u sredu, 14. februara. Građani treba da uplate akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti, odnosno poslednji kvartal prošle godine. Ukoliko se novim rešenjem za porez utvrdi veći iznos obaveze nego što je plaćena akontacija, razliku je potrebno uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Prva rata se uplaćuje do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta, a četvrta do 14. novembra.

Kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto.

Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza, a sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za fizička lica.

Poreski obveznici koji putem reprograma izmiruju zaostala dugovanja takođe treba da do tog datuma uplate označene rate, jer će im se nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontacija obračunavati kamata.

Plaćanje poreza na imovinu je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Kako su saopštili iz Narodne banke Srbije prvu ratu poreza na imovinu fizičkih lica za 2024. godinu koja dospeva na naplatu 14. februara, samo Dina karticom bez provizije moguće je izmiriti na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Jedan odgovor

 1. Ovakvo stanju u društvu i njegov uticaj na različite aspekte života građana potencijalno dovodi do porodičnih sukoba, socijalne isključenosti, duševnih nemira, zavisnosti od opijata. sve zbog straha za sutra, kod mnogih stanovnika uzrok svemu je siromaštvo, odnosno nezaposlenost. Ovakva politika koja se vodi u gradu nema zdravu ideološku podlogu koja bi narodu vratila neku nadu u bolje sutra.
  Najjači strah koji pogađa modernog čoveka je finansijsko nespokojstvo. Ono je uzrok svih društvenih, porodičnih, i socijalnih napetosti. Najuverljiviji dokaz su mladi koji, prema podacima iz Alterntivnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u 2023. godini, pokazuju šta im je važno – Zaposlenje!
  To sve govori o položaju i potrebama mladih u 2024. godini. Ono šti brine je da lokalna uprava nema nikakvu ideju ili projekat kako taj problem da počne rešavati. Ne mi se bavimo pesmom, igrom, sportom,veseljem,turizmom,kafićima i traćenjem vremena a život neumitno prolazi.Dok ključni problem guramo pod tepih i neka to rešava neko posle nas.
  Gospodo to nije pošteno i to stvara još veće probleme budućim naraštajima. Jer ovakvo stanje, sa tendencijom daljeg propadanja, traje već dobre dve decenije.
  Počev od gašenjem industrije u Ivanjici.
  Zašto se ovakvim ključnim pitanjima niko na bavi. Ova pitanja su osnovni uzrok svih naših propadanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo