,

Пресретачи и радари на путевима широм Србије – појачана контрола брзине, тестирање на дрогу и алкохол

На свим путевима у земљи очекује се појачан саобраћај, нарочито у послеподневним сатима. Пред нама је викенд, очекује се лепо време са пролећним температурама, а и католички је Велики петак, па ће велики број наших људи из западноевропских земаља кренути ка Србији. Зато ће бити појачана контрола на свим најфреквентнијим путним правцима. Контролисаће се брзина, вожња под дејством алкохола и наркотика, а примењиваће се и мера привременог одузимања возила, каже Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције.

Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да ће због очекиваних гужви у саобраћају полиција бити присутна на најфреквентнијим местима.

“То значи Коридор 10 и Коридор 11, али и у одмаралиштима, да би заштитили личну имовинску сигурност путника и возача који транзитирају кроз Србију”, каже Беленцан.

Контролисаће се на првом месту брзина, јер је она, истиче Беленцан, “убица број 1” на путевима и у Србији и у Европи.

“Сигурно ће се контролисати и управљање под дејством алкохола, затим психоактивних супстанци и наставља се активност одузимања возила. Треба рећи да је до сада одузето 66 возила од лица која су испунила услове, то значи да су имали практично три најтежа прекршаја у две године, а та возила се стављају под надзор полиције”, истиче Беленцан.

Уз то, додаје Беленцан, на ауто-путевима ће бити редовна контрола уз помоћ пресретача, а спроводиће се и радарска контрола.

“Сваки дан је у Србији присутно 200 мерних уређаја, односно радара који се користе за то. И код прекршаја је брзина доминантна. Рецимо, у протеклој акцији која је трајала четири дана – регистровано је око 12.000 возила која су се кретала противправном брзином“, рекао је Беленцан.

Што се тиче алкохола, тада је откривено 607 возача који су управљали под дејством алкохола, а 27 возача под дејством психоактивних супстанци.

Беленцан ипак истиче да је од почетка године стање безбедности саобраћаја повољније. Тачно је, додаје, да имамо троје погинулих више него у истом периоду прошле године, али је знатно смањен број саобраћајних незгода и повређених.

Полицајци могу да провере да ли је возач упозорен или искључен из саобраћаја

Најављује да ће у наредних месец дана саобраћајна полиција спроводити акције широм земље.

“Да не може се десити да се, на пример, пређе из једног региона у други регион под рецимо дејством алкохола или психоактивних субстанци. Кренуо је нови систем, бележе се све интервенције – да ли је лице упозорено, да ли је задржано, да ли је искључено из саобраћаја“, рекао је Беленцан.

Од сада ће, истиче, сваки полицајац имати увид у то, јер се дешавало да неко буде искључен из саобраћаја, а настави да управља возилом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo