,

Ноћас почиње летње рачунање времена – часовнике померамо сат унапред

Летње рачунање времена почеће ноћас у два сата после поноћи, када часовнике треба померити сат унапред, на три сата.

Како се објашњава, на основу Закона о рачунању времена, време се у два сата 31. марта помера за један час унапред, на три сата, што значи да ће се спавати сат краће.

Летње рачунање времена је уведено како би људи имали сат времена дневног светла више, али како се ближи зима, дан је све краћи те много људи започиње и завршавају радни дан у мраку, уз мало могућности да проведу време на сунчевој светлости.

Међутим, све чешће су се чули гласови да је тај систем у данашње време превазиђен. Неке од студија показују да се у тим околностима троши и више енергије. Око 70 земаља на свету помера сат два пута годишње.

Србија је почела да користи летње рачунање времена први пут 27. марта 1983. године. Од 1995. године сатови су се враћали у последњој седмици септембра и то на основу одлука које је доносила Влада, а касније је донет закон којим је летње рачунање времена усклађено са Европском унијом.

Један одговор

  1. Evo došli majstori iz Beograda da poprave NAPER. Pa ne lezi vraže naiđe Stevo šmuta pa ih priupita – ŠTA TO RADITE MAJSTORI“ a oni njemu odgovaraju- “ IDI BRE ZA SVOJIM POSLOM“- Šmuta će ponovo – “ E ja kad sam to održavao, sa Radoicim Bradićem, to je radilo ko sat a sad sve zarđalo. Nego kolege bolje recite konobaru da vam skuva po jaču kavicu i popite po jednu ovu našu mučenicu pa da vidiš kao poso ide ko po loju da je podmazano“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo