,

Od danas prestaje obaveza korišćenja zimskih pneumatika

Od danas prestaje i zakonska obaveza za upotrebu zimskih guma, saopštio je Auto-moto  savez Srbije.

Prvi i osnovni razlog zašto je od 1. aprila važno na točkovima imati letnje pneumatike jeste sopstvena bezbednost. Zimske gume u svom sastavu imaju veću količinu silika, pa se na vrelom asfaltu brže opuštaju zbog čega dolazi do deformisanja, a samim tim i do nebezbedne vožnje.
Za razliku od zimskih, letnje gume imaju veće blokove profila, što praktično povećava površinu gume koja je u kontaktu sa kolovozom, a rezultat toga je bolje upravljanje i stabilnost, kao i kraći put kočenja. Letnje gume, uz to, daleko su stabilnije pri većim brzinama – objašnjavaju vulkanizeri.

Kako dodaju, zbog tvrđe smeše od koje su napravljeni, letnji pneumatici se bolje ponašaju i po suvom i po vlažnom vremenu.

Gledano sa ekonomske strane, sa zimskim gumama u letnjem periodu automobil će imati veći otpor na putu prilikom vožnje i samim tim će trošiti više goriva.

Jedan odgovor

 1. Odgovor IGI-ju:
  Izveštaj Specijalnog izvestioca o diskriminaciji branilaca ljudskih prava u Ivanjici,
  Izvestilac doslovno navodi:“U slučaju IGI-ja prekršeni su osnovni elementi, pravnog, bezbedonosnog i povoljnog okruženja za IGI-jevu dalju aktivnost.U ovom slučaju”IGI-ja” na početku sednici skupštine Opštine Ivanjica 15.3.2024. moralo se postupiti po pravilniku o radu skupštine opštine Ivanjica kako bi se postigao slobodan i nezavisan rad građanskom aktivisti IGI-ju“. Slobodno i nezavisno civilno društvo je temelj zdrave, predusretljive vlasti na lokalnom, nivou. Opštine su, u skladu sa republičkim pravnim aktima, obavezne da stvaraju uslove – ekonomske, demokratske, socijalne, kulturne da svaki građanin dobije jednaka prava za slobodno izražavanje svoje kreativnosti. Jer se tako aktivno pomažu i unapređuju političke sposobnosti ljudi, pojedinačno ili u zajednici s drugima, kroz angažovanje u građanskim aktivnostima“.
  Načela ljudskih prava koja čine okvir odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva su:
  u učešću građana jer su oni ključni elementi civilnog društva i slobodni da postupaju nezavisno od lokalne vlastii da se zalažu za stavove koji se razlikuju od stavova lokalnih organa vlasti;
  – Po ustavu, svi akteri civilnog društva su pozvani i omogućeno im je da učestvuju u javnoj sferi, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.
  Samo zajedno javne vlasti i akteri civilnog društva imaju interes da poboljšaju život, ali u ostvarenju tog cilja imaju različite uloge. Za ovakav odnos, uzajamno poštovanje je od suštinskog značaja – transparentnost i postupanje u javnom interesu zahteva otvorenost, jasnoću i političku odgovornost lica na javnim funkcijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo