,

KOJE ŠKOLE SU NAJTRAŽENIJE: Popularni obrazovni profili među malim maturantima

OSMACI se već uveliko pripremaju za polaganje male mature, kako bi što bolje uradili testove i osvojili više bodova kao bi mogli da upišu željenu srednju školu. Forum srednjih stručnih škola Beograda uradio je analizu koje su škole bile najtraženije prošle godine i koliko je najmanje poena bilo potrebno za upis.

– Recimo, smer Elektrotehničar informacionih tehnologija u beogradskoj Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla, prošle godine upisivali su samo odlikaši, a poslednji upisan imao je čak 93,07 bodova – navodi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručni škola Beograda. – Drugi smer u istoj školi koji je popularan među malim maturantima je Administrator računarskih mreža, a minimum je bio 89,35 poena. U Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu za smer Elektrotehničar informacionih tehnologija poslednji na listi je imao 93,65 poena, a Elektrotehničar računara – 88,64 boda.

Antić navodi da je izuzetno interesovanje kod malih maturanata izazvala i Vazduhoplovna akademija. Za smer tehničara vazdušnog saobraćaja trebalo je sakupiti najmanje 93,31 poen. Veliko interesovanje za ovu školu i ovaj smer uopšte ne čudi, jer važi pravilo da je nakon završene Vazduhoplovne akademije posao sa dobrim uslovima rada i platom zagarantovan.

– Tradicionalno, među malim maturantima su popularne medicinske škole. Tako je, na primer, za upis u Medicinsku školu Beograd, za pedijatrijsku sestru minimum bio 82,8, za medicinsku sestru tehničara 88,95, a za fizioterapeutskog tehničara 81,1 poen – kaže Antić. –  I za Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu takođe, godinama unazad, vlada veliko interesovanje. Poslednji upisani farmaceutski tehničar imao je 87,28 bodova.

Prema njegovim rečima, slična situacija, kada su medicinske škole u pitanju, vlada i u unutrašnjosti, gde je interesovanje za ovaj profil čak i veće nego u Beogradu.

U Medicinskoj školi u Novom Pazaru za upis na smer Medicinska sestra tehničar trebalo je više od 90 poena, koliko je bila donja granica i za ove profile u Novom Sadu. I u Kragujevcu su medicinske škole upisivali isključivo odlikaši, pa je tako za smer Medicinska sestra tehničar poslednji upisani imao preko 88 poena.

On ističe da su već tradicionalno traženi i ugostiteljski, ekonomski i pravni profili. U Aranđelovcu u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Slobodan Minić“ za smer Kulinarski tehničar bilo je neophodno sakupiti minimum 58,45 bodova, a u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Kragujevcu – 65,61 bodova. U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Vrnjačkoj Banji za smer Kulinarski tehničar bilo je neophodno 68,82, a za smer Turistički tehničar minimum 71,09 bodova.

– Poslednjih godina raste interesovanje i za ekonomske škole – navodi Antić. – Za upis u Ekonomsku trgovinsku i mašinsku školu u Kučevu, za smer Finansijsko-računovodstveni tehničar bilo potrebno 57,10 bodova. U Ekonomskoj školi u Požarevcu za smer Ekonomski tehničar bilo je potrebno sakupiti minimum 74 boda. I u ostalim gradovima Srbije za smer ekonomski tehničar minimum je bio više od 70 bodova. Po interesovanju malih maturanata ne zaostaju ni pravno-poslovne škole u Srbiji gde je za upis prošle godine bilo neophodno sakupiti blizu 80 poena.

Predsednik Foruma ističe da, prema zvaničnim podacima, najviše osmaka želi da upiše Treću beogradsku, i to Prirodno-matematički smer. Poslednji učenik koji je upisao ovaj smer prošle godine, ostvario je čak 95,65 bodova, što definitivno svedoči da je ova gimnazija popularna među odlikašima.

– Isti smer tražen je i u Četrnaestoj gimnaziji, za koji je prošle godine bilo potrebno 92,75, kao i u Četvrtoj 92,38 poena – kaže Antić. – Opšti smer popularan je u Desetoj beogradskoj gimnaziji u kojoj je donja granica bila 91,55 bodova, dok je najtraženiji opšti smer ponovo u Trećoj (91,31). U gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu za Prirodno-matematički smer bilo je potrebno minimum 96,38 poena.

On navodi da se, poslednjih godina, pokazuje da veliko interesovanje kod malih maturanata izazivaju trogodišnji zanati poput frizera, masera, mesara i drugih.

Izvor:Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo