,

Budite odgovorni tokom sušnih perioda i sprečite požare na otvorenom(VIDEO)

 U periodima veoma toplog i suvog vremena, kada suša pogoduje nastanku i brzom širenju požara na otvorenom prostoru, građani su pozvani na veću odgovornost i poštovanje zakona kako bi se izbegle katastrofalne posledice. Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorava da požari mogu zahvatiti velike površine, ugroziti živote i zdravlje građana, kao i prouzrokovati značajne materijalne štete.

Apeluje se na sve građane da budu izuzetno oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, bilo da se radi o paljenju vatre na otvorenom prostoru ili korišćenju roštilja. Ukoliko primete bilo kakav požar, odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu pozivom na broj telefona 193 kako bi se brzo reagovalo i sprečile eventualne katastrofe.

Prevencija je ključna u ovakvim situacijama, pa se građani podstiču da redovno održavaju svoje okoline čiste od zapaljivih materijala i suvog rastinja, čime se smanjuje rizik od izbijanja požara. Dodatno, pridržavanje propisa i saveta stručnjaka može značajno doprineti zaštiti života, imovine i okoline.

Ukoliko se svi pridržavaju preduzetih mera i budu svesni opasnosti koje sušni periodi nose sa sobom, može se značajno smanjiti rizik od požara i zaštititi zajednička dobra. Ovaj apel sektora za vanredne situacije MUP-a ima za cilj podizanje svesti građana o važnosti preventivnih mera i odgovornog ponašanja u ekstremnim vremenskim uslovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo