,

Forum poslodavaca u Ivanjici: Partnerstvo za inkluzivno zapošljavanje(VIDEO)

U Plavoj Sali Ivanjice nedavno je održan prvi ovogodišnji forum poslodavaca, koji je okupio značajan broj predstavnika kompanija iz regiona. Cilj ovog susreta bio je uspostavljanje neposredne komunikacije između nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i poslodavaca radi promocije mera aktivne politike zapošljavanja, kao i razmatranja aktuelnih tema na tržištu rada.

Sa više od 7700 nezaposlenih osoba samo na teritoriji Moravičkog okruga, od kojih je 2700 u Ivanjici, 3400 u Čačku, 840 u Gornjem Milanovcu i 750 u Lučanima, jasno je da su inicijative poput ovog foruma od suštinskog značaja za podršku lokalnoj ekonomiji i zajednici.

Jedan od ključnih momenata ovogodišnjeg foruma bio je naglasak na inkluzivnom zapošljavanju teže zapošljivih kategorija, poput starijih osoba, osoba sa invaliditetom i mladih ispod trideset godina. Predstavnici lokalnih samouprava, poput opštine Ivanjica, istakli su svoju posvećenost ovom cilju, izdvajajući značajna sredstva iz budžeta kako bi podržali zapošljavanje ovih grupa.

Ivana Mićić, defektolog iz udruženja za osobe sa mentalnim nedostacima, istakla je značaj saradnje sa NSZ u promociji inkluzivnog zapošljavanja. Kroz programe javnih radova, već godinama se pruža šansa za teže zapošljiva lica, nudeći im adekvatne pozicije koje uzimaju u obzir njihove sposobnosti i vrednosti.

Forum poslodavaca u Ivanjici nije samo skup za razmenu informacija, već je i primer uspešne saradnje između javnog i privatnog sektora, te lokalne zajednice, u cilju stvaranja inkluzivnog i prosperitetnog tržišta rada.

Jedan odgovor

 1. Zaključujete – Cilj ovog susreta bio je uspostavljanje neposredne komunikacije između nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i poslodavaca radi promocije mera aktivne politike zapošljavanja, kao i razmatranja aktuelnih tema na tržištu rada.
  Šta ste hteli ovim da kažete?
  Cilj bi realno trebao da bude ne inkluzivno zapošljavanje, jer mi namamo kvalifikovanu radnu sanagu koja bi mogla da odgovoni novim tehnološkim izazovima u bržem rasti lokalnog privrednog razvoja.
  Šta teba hitno preduzeti da bi se pokrenula ivanjička privredna učmalost? E to je pitanje svih pitanja lokalne politike. jer ovde je BDP ispod republičkog proseka.Još jasnje je upitati se – Kako zaustaviti iseljavanje mladih i dati im šansu da ovde privređuju, osnivaju porodice i grade jedan prosperitetan gradić kako je to pokušao Petar Stanbolić 70-etih gorine kada je zaposlio 13560 radnika. Čak šta više ovde nismo imali dovoljno stručnjaka od inženjera, tehničara, majstora već su dolaziri iz Vojvodine, juga Srbije, Čačka, Niša, Užica i odmah dobilali stanove,
  Zašto niko ne objavi – koliki je privredni rast u opštini od kada je Vučić preuzeo sudbini Srbije u svoje ruke i te naše rezultate uporeduti recima sa Čokom koja je naše veličine?
  Stanje lokalne privrede se jedino može meriti PRIVREDNIM RASTOM po godini.
  Da je priredni rast goruće tema to vam uvek govori Siniša Mali. Ovde se golim okom vidi da je Ivanjica zabrinjavajućoj recesiji u odnosu na okruženje to povlači sve ostale probleme.
  Da je ovo tačno možete se uveriti kad pogledate većinu naprednih opština.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo