,

Kako se nositi s promenljivim vremenom i obezbediti dobru cenu za maline(VIDEO)

Protekli period nije bio blagonaklon prema voćarima i povrtarima. Nagle fluktuacije temperature ostavile su svoj pečat na useve, izazivajući zabrinutost među poljoprivrednicima za buduće prinose. U potrazi za odgovorima, obratili smo se Milovanu Jakovljeviću, vlasniku gazdinstva koje se bavi proizvodnjom voća i povrća, da nam prenese svoje iskustvo i razmišljanja o trenutnoj situaciji.

Kako Milovan ističe, situacija je zaista izazovna, posebno kada je u pitanju proizvodnja malina, koja je za Ivanjicu strateški važan proizvod. Nažalost, očekivani prinosi ove godine su niži, dok je cena malina na tržištu relativno niska. To predstavlja dvostruki udarac za poljoprivrednike koji se suočavaju sa smanjenim prihodima uprkos ulaganjima u proizvodnju.

Ali, postavlja se pitanje – kako pronaći rešenje i osigurati adekvatnu cenu za maline?

Milovan deli nekoliko ključnih strategija koje poljoprivrednici mogu primeniti kako bi prevazišli ove izazove i obezbedili bolju cenu za svoje proizvode:

  1. Diversifikacija: Umesto da se oslanjaju isključivo na jedan proizvod poput malina, poljoprivrednici mogu razmotriti diversifikaciju svojih useva. Ovo može uključivati uzgoj drugih vrsta voća ili povrća koji su manje podložni ekstremnim vremenskim uslovima ili koji imaju veću potražnju na tržištu.
  2. Kvalitet nad kvantitetom: Umesto da se fokusiraju samo na povećanje prinosa, poljoprivrednici bi trebalo da teže proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda. Maline visokog kvaliteta mogu privući potrošače spremne da plate višu cenu za premium proizvode.
  3. Udruživanje proizvođača: Udruživanje s drugim poljoprivrednicima može pružiti veću pregovaračku moć kada je reč o utvrđivanju cena i plasiranju proizvoda na tržište. Kroz udružene napore, poljoprivrednici mogu ostvariti veće ekonomske benefite.
  4. Diverzifikacija tržišta: Osim lokalnog tržišta, poljoprivrednici bi trebalo da istraže mogućnosti za izvoz svojih proizvoda. Diversifikacija tržišta može smanjiti rizik od fluktuacija cena na domaćem tržištu i otvoriti nove mogućnosti za profit.
  5. Investiranje u tehnologiju: Tehnološka rešenja poput sistema za navodnjavanje, zaštite od vremenskih nepogoda i monitoringa useva mogu pomoći poljoprivrednicima da efikasnije upravljaju svojim resursima i smanje gubitke.

Sve u svemu, iako su izazovi pred poljoprivrednicima veliki, postoje različite strategije koje mogu primeniti kako bi prevazišli trenutne teškoće i osigurali bolju cenu za svoje proizvode. Kroz inovativnost, saradnju i ulaganje u kvalitet, poljoprivrednici mogu izgraditi održivije poslovanje koje će im omogućiti da uspeju i u najizazovnijim vremenima.

Jedan odgovor

  1. Osnovna ideja nije povećnje cene, jer nju diktira ponuda i potražnja, već finalizacija prerade maline. Drugo da se predlože rešenja održivog razvoja za efikasan uzgoj i preradu maline na ekonomski isplativ način. Ozbiljne studije pokazuju da praktičari održive poljoprivrede moraju nastojati da integrišu tri glavna cilja u svoj rad: zdravu životnu sredinu, ekonomsku samo -profitabilnost. Svaka osoba uključena u sistem proizvodnje — uzgajivači, prerađivač, distributeri, trgovci na malo, potrošači i menadžeri — moraju igrati ulogu u obezbeđivanju održivog poljoprivrednog sistema.
    Tako da isplativost gajenja maline nije politički problem vać ekonomska isplativost finalizacije prerade maline ovde na licu mesta.
    Na toj ideji se mora zasnivati sva idejna efikasnost da se proizvodnja maline ne bi ugasila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo