,

Čajetinci kao Šveđani: Na Zlatiboru ČIPOVANE KANTE ZA SMEĆE, njihovo pražnjenje prati sofver koji mnogim građanima donosi niže račune

Nije Čajetina izuzetak po tome što će sa javnih površina ukloniti kontejnere, a njeni građani, u cilju selekcije otpada na mestu nastanka, smeće odlagati u različite kante, ali su te kante, kao nigde drugde u Srbiji – čipovane i elektronski se prate.

Kante koje se prate softverski već su podeljene u jednom delu Čajetine.

Sve po modelu, kažu u Opštini Čajetina, koji se primenjuje u Švedskoj i koji je dugo planiran u saradnji sa vladom ove države. Značaj od njega ima će i Regionalna deponija “Duboko” kod Užica gde se lageruje otpad iz devet opština i gradova Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Iz jednog dela zlatiborske varoši kontejneri su već uklonjeni, a građanima su podeljene zelene kante za mokri otpad, zapremine 120 litara, i plave od 240 litara za suvi otpad. Iz njih Do proleća sledeće godine ovo će zaživeti u celom naseljenom mestu Čajetina, kao i u turističkom centru Zlatibora, za sada ne i u selima.

-Sve kante su čipovane i uz Dži-Pi-Es praćenje, uz pomoć posebnog programa, biće praćene, svako njihovo podizanje softver će registrovati, tačno će se znati kog dana i u koliko sati su pražnjene u kamione – smećare. Računi komunalnog preduzeća ka građanima će sadržati sve te podatke i na osnovu toga koliko puta su kante pražnjene biće formirana cena – objašnjava za “Blic” Srđan Pantović, direktor KJP “Zlatibor”.

Kod Čajetinaca, kaže on, već su primetne pozitivne reakcije. Ne samo da će švedski model pomoći lakšoj selekciji otpada, nego će nekim građanima računi za odnošenje smeća biti manji. To se naročito odnosi na domaćinstva koja proizvode manje otpada, ondnosno gde jedno-dvoje članova živi u prostoru veće kvadrature. Jedan deo cene, pojašnjava Pantović, biće fiksni deo, dok će drugi biti obračunavan na osnovu broja pražnjenja.

U ovu svrhu KJP “Zlatibor” je nabavio po 3.800 plavih i zelenih kanti koje se uveliko dele građanima. Zavisno od toga koliko imaju otpada Čajetinci će kante prazniti kada hoće, onih dana kada komunalna vozila, u zakazano vreme, budu prolazila njihovim ulicama.

Čipovane kante za suvi mokri otpad biće podeljene i vlasnicima aparmanskih kuća na Zlatiboru, s tim da one koje imaju više smeštajnih jedinica moraju zadužiti samo po jednu, nego shodno potrebama.

U centru Zlatibora odavno postoje četiri reciklažna ostrva, posebna mesta u kojima stoje kontejneri, u koje se odvajaju suvi i mokri otpad i njih koriste vlasnici poslovnog prostora koji nemaju uslove za drže kontejnere.

-Zgrade i veći objekti imaće svoje kontejnere na parcelama, takođe plave i zelene, i njihovo pražnjenje funkcionisaće kao i kod domaćinstava. Duž šetališta će za sada ostati korpe za otpatke, ali je plan da na njihovim mestima u budućnosti bude po jedna za suvi i mokri otpad – pojašnjava Srđan Pantović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Slične vesti

Slušaj radio
Sport
Politika
Društvo