,

Požar na deponiji Duboko kod Užica izazvao vanrednu situaciju: Vlasti se bore s teškim uslovima(VIDEO)

 Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na deponiji Duboko kod Užica zbog požara koji je izbio, ističući izazove koje donose nepristupačnost terena i nepovoljni vremenski uslovi. Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, prilikom obilaska deponije naglasila je da se aktivnosti gašenja požara suočavaju sa teškoćama zbog dubine požara, koja premašuje 15 metara, kao i zbog nepredvidljivog vetra.

„Svesni smo svega što se dešava na terenu, i radimo sve što je u našoj moći da lokalizujemo požar što je pre moguće. Međutim, suočavamo se s izazovima kao što su dubina požara i nepovoljni vremenski uslovi“, izjavila je ministarka Vujović.

Smeće sa teritorije opštine Ivanjica, prema rečima direktora JKP Ivanjica, Aleksandra Mitrovića, odlazi na deponiju Duboko u Užice. On je dodao da su i oni suočeni sa problemima u odlaganju smeća zbog vandredne situacije, te da se koriste alternativni kamioni kako bi izbegli dodatne komplikacije.

„Pretovarna stanica već nekoliko dana ima problem sa punim kontejnerima, ali radimo sve što možemo da sprečimo dodatne komplikacije. Koristimo alternativne kamione kako bismo obezbedili kontinuitet odlaganja smeća“, rekao je Mitrović.

Vlasti i nadležne službe nastavljaju napore u gašenju požara i rešavanju problema na terenu, uz apel građanima da budu obazrivi i prate uputstva nadležnih organa.

2 odgovora

 1. Deponija je promašen i problematičan projekat od početka puštanja u rad, ali je politički reklamirana kao ekološki raj za uklanjanje otpada.
  Zamišljeni sistem reciklaže ne funkcioniše, korisnici deponije ne plaćaju obaveze, a lokalna vlast nema nikakvih kapaciteta da reši nagomilane probleme, niti se njima bavi, sem dok situacija ne izmakne kontroli kao u ovom slučaju.
  Mi iz Ivanjice trebamo da nađemo naše lokalno rešenja jer nama je nerentabilno da prevozimo smeće 150km da bi ga deponovali u Duboko.
  Treba da se rašmišlja u drugom logičnijem, jeftinijem i ekološki održivijem sistemu.
  Dajte na javnu raspravu ovaj problem da se počne sa reciklažom otpada i vraćanja sirovina nazad u proces prerade i proizvodnje. Izgradimo Ivanjičku toplanu, jer EU daje opštinama izuzetno povoljna sredstva za ekološke projekte.

 2. Danas je pobusani ponedeljak posvećen upokojenima i jedan od zadušnih dana. građani izlaze na groblje a kad se vraćaju sa istog još veću tugi nose u srcu.
  Zer smo zaista toliko nisko pali da smo i groblja zapustili
  „Dobili smo dopis sa fotografijama od naših sugrađana oba zapuštena Ivanjička groblja. Ova dva gracka groblja su zarasla u korov. Veštačko cveće pokidano a pogrebno posuđe porazbijano. Dosta grobnih mesta nema ko da održava ili su potomci u inostranstvu i zbog toga retko obilaze grobna mesta svojih predaka. Ali to nije razlog da ista budu u korovu, pošto JKP ‘Ivanjica’ revnosno naplaćuje usluge održavanja grobnih mesta. Ovo nije prva ovakva reakcija naših sugrađana na nemar zaposlenih u JKP ‘Ivanjica’ koji traje već godinama, ali je žalosno što nema reakcije ni pokušaja nadležnih da se ista slika promeni“,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo