Apel za očuvanje krajputaša u Katićima kod Ivanjice

Krajputaši, tiho svedočanstvo o herojstvu i žrtvi vojnika koji su dali svoje živote za slobodu Srbije u Balkanskim ratovima i ranijim sukobima, zaslužuju naše poštovanje i brigu. Ovi spomenici, podignuti širom Srbije, nose sećanje na one koji su položili živote za našu slobodu. Nažalost, zub vremena i nebriga zajednice doveli su do toga da mnogi od ovih spomenika budu zapostavljeni i oštećeni.

Jedan takav primer nalazimo u mestu Katići kod Ivanjice, gde krajputaši stoje rasuti po zemlji, prepušteni milosti vremena. Ovi spomenici, iako su deo naše istorije i kulture, propadaju zbog nedostatka adekvatne zaštite i održavanja.

Ovim putem apelujemo na nadležne institucije i lokalne vlasti da preduzmu hitne mere za očuvanje ovih spomenika. Uz malo betona i truda, možemo obezbediti da krajputaši u Katićima, ali i širom Srbije, budu sačuvani za buduće generacije. Ovi spomenici nisu samo kamenje; oni su simboli naše prošlosti, naše borbe za slobodu i naše zajedničke istorije.

Krajputaši su deo identiteta našeg naroda i kulture. Njihovo očuvanje nije samo stvar poštovanja prema prošlosti, već i obaveza prema budućnosti. Učvršćivanjem ovih spomenika, obezbedićemo da se priče o herojima koji su se borili za našu slobodu ne zaborave.

Pozivamo sve građane, organizacije i institucije da se pridruže naporima za očuvanje krajputaša. Neka ovi spomenici i dalje stoje kao nemi čuvari našeg herojstva i sećanja na one koji su dali najviše za slobodu Srbije.

Vreme je da pokažemo da cenimo svoju istoriju i da smo spremni da je sačuvamo za buduće generacije. Neka krajputaši ponovo zasijaju u svom punom sjaju, kao simboli našeg ponosa i nezaborava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo