,

Koalicija za slobodu medija: Osuđujemo pritisak na slobodu govora i pokušaj da se ućutka kritika

Bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti, Milan Radonjić, jedan od četvorice optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji su u februaru oslobođeni odlukom Apelacionog suda, tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog saopštenja u kome je Fondacija izrazila neslaganje sa tom presudom. U međuvremenu, pojavile su se nezvanične informacije da će biti podnete tužbe i protiv medija. Koalicija za slobodu medija osuđuje ovaj pritisak na slobodu govora i pokušaj da se ućutka svaka kritika jednog režima.

Nakon objavljivanja odluke Apelacionog suda, 2. februara ove godine, reagovale su mnoge domaće i međunarodne organizacije.

Iz Slavko Ćuruvija fondacije tada su se oglasili saopštenjem u kome je navedeno da “su oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila pre samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala”.

Iako nigde u saopštenju nisu pomenuta imena optuženih, Milan Radonjić odlučio je da putem Suda traži da mu Fondacija isplati 500.000 dinara zbog povrede ugleda i časti.

Slavko Ćuruvija ubijen je pre 25 godina, za taj zločin niko nije odgovarao, a sada se pokušavaju ućutkati glasovi koji podsećaju da nijedan slučaj ubistva novinara u Srbiji nije rešen.

Na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije načinjeno je mnogo namernih i nenamernih propusta, što je pokazalo da ova vlast nije sposobna ili ne želi da se obračuna sa kriminalizovanim delovima tajne službe, koji su odgovorni za brojne zločine.

Nećemo dozvoliti da nas ovi pritisci obeshrabre i nastavićemo da se borimo protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Koaliciju za slobodu medijia čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost

12. jun 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo