,

Nesavkidašnji prizor na Goliji mečke nek odu u zaborav

Dok su mečke glavna vest i atrakcija srpskih medija i naroda, često zaboravljamo na skromne junake naših planinskih predela – krave. Dok se mečke penju na naslovne strane i izazivaju divljenje, strah i respekt, krave ostaju u senci, radeći svoj svakodnevni posao na livadama. Na Goliji, gde je broj mečki i krava gotovo jednak, važno je da ne zaboravimo na ove vredne životinje koje svakodnevno doprinose lokalnoj zajednici.

Golija, planinska lepotica Srbije, trenutno ima procenjenih 60 mečki, što je tri puta više od optimalnog broja od 20. Ova situacija izaziva zabrinutost među lokalnim stanovništvom, jer se mečke mogu iznenada preobratiti iz biljojeda u mesojeda. Iako nisu uvek opasne, mnogi iskusni lovci koji su imali bliske susrete sa njima kažu da im se „zaledila krv u venama“ kad su ih videli.

Međutim, u ovoj priči želimo da skrenemo pažnju na krave Stojana Bakovića iz sela Vučaka, koje se nalazi podno Golije. Stojanove krave svakodnevno pasu na livadama, pružajući mleko i druge proizvode koji su ključni za lokalnu ekonomiju. One su tihi heroji, često zanemareni, ali neizmerno važni za očuvanje ruralnog načina života.

Stojan Baković, dugogodišnji stočar, posvećen je svojim kravama i brine o njima sa puno ljubavi i pažnje. Njegove krave su zdrave, srećne i produktivne, a proizvodi koje dobija od njih su visokog kvaliteta. Njihova prisutnost na livadama Golije ne samo da doprinosi očuvanju prirodnog balansa, već i obogaćuje svakodnevni život lokalnog stanovništva.

U vremenu kada se mečke često stavljaju u centar pažnje, važno je da ne zaboravimo na krave poput onih koje pripadaju Stojanu Bakoviću. One su stub ruralnih zajednica, osiguravajući da tradicije i običaji naših predaka ne budu zaboravljeni. Zato, lajkujmo krave Stojana Bakovića i dajmo im zasluženu pažnju i priznanje koje im pripada.

Upoznajte Stojanove krave, heroje podno Golije, i podržite njihov rad i trud. Jer, iako možda ne privlače medijsku pažnju kao mečke, njihova vrednost je neprocenjiva za našu zajednicu.

5 одговора

  1. Svaka cast Stojanu sto radi tezak, ali veoma vazan stocarski posao koji je nazalost sve redji u danasnje vreme. Sela su nam opustela zato sto je drzava nesposobna da se bolje organizuje. I sve zavisi od toga ko vlada jednom zemljom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo