,

Bolji uslovi za poštene izbore(VIDEO)

Opštinskom odboru Stranke slobode i pravde iz Ivanjice u poseti je danas bio narodni poslanik i generalni sekretar te stranke Peđa Mitrović. Mitrović je u razgovoru sa članovima i simpatizerima SSP-a rekao da se mora nastaviti sa borbom za neuporedivo bolje izborne uslove i da generalno sama opozicija mora biti spremna za prve poštene naredne izbore na kojima se pitanje pobede ne postavlja.

Peđa Mitrović kaže da jeste postignut pravi efekat bojkota u Beogradu, isto tako kaže da su Beograđani jako ljuti na svoju vlast u prestonici posebno posle poplava koje su bile prisutne posle kiše. Za junske izbore Stranka slobode i pravde je prepustila izbor svim svojim lokalnim organizacijama da li učestvuju na izborima ili ih bojkotuju, isto tako po njihovom mišljenju nije SNS na junskim izborima podigao sve izborne kapacitete. Predstavnici svih stranaka iz koalicije Srbija protiv nasilja moraće da sednu za sto i da se dogovore, su neki od zaključaka sastanka koji je održan.

 

Један одговор

  1. Da li ovakvi izbori uopšte imaju neku svrhu?
    Formalna pravila na osnovu kojih se održavaju izbori bila su prilično tolerantna, a izborni sistem, način na koji se glasovi pretvaraju u mandate, su diskutabilni. Sam zakonski okvir hijerahije dolaska do političke funkcije je diskutabilan. Tu je ključni problem sa izborima?
    Volja naroda jeste presudana ali je kvaka u motivu glasača koji bira „svog“ kandidata.
    Nevolja je u primeni ovih pravila u praksi i pre svega, po pitanju – u čiju korist se primenjuju zakoni. Institucije koje imaju nadležnosti u sprovođenje izbora, od izborne komisije, preko kontrolnih i regulatornih tela, do policije i tužilaštva, nisu sprečavale sve učestalije zloupotrebe, pre svega medijskog prostora i javnih resursa, ali i pritiske na birače. Potrebno je ukloniti sva nepotrebna ograničenja i podstaći veće učešće građana i građanskih pokreta. A samim tim trebao bi nam transparentniji izborni sistem, koji bi zadržao proporcionalnost sadašnjeg, ali bi bio personalizovan, tako da glasači mogu da ostvare čvršću vezu sa svojim predstavnicima i drže ih odgovornim za obećano.
    Ovako ide sve po starom, a staro znamo kako i gde ide.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo