, ,

4 најважнија папира ако возите до мора: Да ли смете да сликате зелени картон, где траже међународну дозволу и колико су путарине

Зелени картон обавезан је на уласку у Северну Македонију, што значи да овај папир морају да имају сви који путују својим аутомобилом на море у Грчку.

Проверите пре пута да ли га имате, јер овај документ не долази уз регистрацију, као у неким државама, већ га морате посебно платити.

Уколико га пак заборавите, моћи ћете да купите исти на граничном прелазу, али ће вас тај цех коштати више од 50 евра.

Један суграђанин је прошао слично јер је заборавио, а онда је упитао на популарној групи на Фејсбуку, да ли је могуће урадити зелени картон накнадно, па да му неко пошаље фотографију.

Нажалост, никакве махинације не пролазе па је савет да се избегнете додатни трошак.

Колико кошта зелени картон
Уколико имате зелени картон обезбедили сте покривање трошкова за штете и повреде које евентуално направите својим возилом у иностранству. Он може да се купи само код осигуравајуће куће где је осигурано и само возило, наводи АМСС.

За издавање зелене карте потребни су вам на увид полиса обавезног осигурања од ауто-одговорности и саобраћајна дозвола. Овај документ, како је објашњено, везује се уз полису обавезног осигурања и на њему се мора налазити број полисе уз коју важи.

Цена за зелени картон је готово свуда иста и у просеку износи 2.000 динара, подаци су АМСС-а.

Поседовање зелене карте осигурања обавезно је када се улази и на територију Русије, Белорусије, Украјине, Молдавије, Турске, Израела, Ирана, Албаније, Туниса и Марока.

Међународна дозвола: Где је обавезна
Једно од честих питања јесте и где је неопходна међународна возачка дозвола.

Прво, земље у којима вам не треба међународна возачка дозвола су оне са којима се наша земља граничи, а то су:

Босна и Херцеговина
Црна Гора
Северна Македонија
Мађарска
Бугарска
Румунија
Хрватска
Међународна возачка дозвола још од 2016. године није потребна ни за Грчку. Даље, наша возачка дозвола може да се користи и у Словенији, као и Аустрији, али је потребна за рецимо Немачку, Италију и Француску.

Уколико желите да добијете међународну возачку дозволу потребно вам је:

лична карта, на увид
возачка дозвола
два уплатнице за међународне таксе
Цена: око 2.000 динара плус таксе.

Овлашћење за аутомобил
Уколико не идете сопственим возилом, већ на пример, позајмљеним, биће вам потребно и овлашћење.

Наиме, како пише и на сајту АМСС, дозвола за управљање туђим возилом у иностранству је међународно признати документ којим власник возила регистрованог у Републици Србији даје овлашћење другој особи (возачу) да управља тим возилом у иностранству. ДТВ се издаје на обрасцу утврђеном од стране међународних организација АИТ и ФИА.

Образац ДТВ је жуте боје, формата А5, са текстом на српском, француском и енглеском језику.

Кошта 1.600 динара.

Скупље путарине
Возаче је ово лето дочекала и непријатна вест, а то је она о поскупљењу путарина од 10. јула.

Уколико до Грчке возите преко Северне Македоније, ово су нове цене путарина за путничка возила до Прешева:

Суботица – Прешево биће 2.690 динара
Нови Сад – Прешево биће 2.200 динара
Београд – Прешево биће 1.890 динара
Ниш – Прешево биће од 800 до 870 динара у зависности од излаза на ауто-пут
5 наплатних рампи
Прва наплатна рампа: 60 МКД или 1 евро
Друга наплатна рампа: 80 МКД или 1.5 евра
Трећа наплатна рампа: 60 МКД или 1 евро
Четврта наплатна рампа: 80 МКД или 1.5 евра
Пета наплатна рампа: 100 МКД или 2 евра
Наплатна рампа код обилазнице у Солуну

Цена путарине за аутомобиле износи 0,55 евра, за мотоцикле 0,35 евра, за возила са или без приколице и висине вец́е од 2,70 метара 1 евро, а за возила са или без приколице висине преко 2,70 метара 1,50 евра.

Извор: Блиц.рс

Један одговор

  1. Gradska sramota
    Juto je, ljudi izašli na ulicu da pokupuju šta im treba, dok je još svežije, pa u kuću ili hladovinu da pobegnemo od žege. Evo ovde kod nas Naper otvoren u parku komunalci svako jutro kose iste parcele, a od buke i mirisa benzine ne možemo da spavamo. Izađoh i odoh do Žitoprometove pekare da kupim doričak za unuke i videh bruku. Na trgu i okolo Doma Kulture razbacano smeće koje se danima ne čisti. Plastične flaše i kese, stari hleb i kese od čipsa, kutije, hartija na sve strane razbacana. Jenostavno rečeno rovaš po celom platou. Pa evo ja kao građanin pitam – ko je zadužen za čišćenje trga i prolaza oko Doma Kulture. To je jedna od najreprezenativnijih zgrada u gradu, jer narod veli – kako nam je dvorište tako nam je i u kući, nečistoće na sve strane. E sad nasuprot Domu Kultire pogledajte Opštinu, sva sakti od čistoće, zastave konačno oprane posle dugog niza godina, pikavca jednog nema, komunalci svako jutro čiste i prazne kante oko Opštine. Čudi me što je to teko. Je li vlast važnija od kultire?
    Čika Pero,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo