,

Raste interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Srbiji Anikom Ben David. Prenela joj je da je u toku finalizacija rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu koji će definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i emisiji gasova sa efektom staklene baše.

Ministarka Đedović je podsetila da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorkom Švedske Anikom Ben David

„U realizaciji našeg cilja, smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent. Zbog toga je izuzetno važan završetak radova na interkonekciji sa Bugarskom i nastavak ulaganja u unutrašnju gasnu infrastrukturu. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, namera je da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetro elektrana“, navela je Đedović.

Ambasadorka Ben David je naglasila da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima kada je u pitanju diverzifikacija. Ukazala je i na rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.

„Zelena agenda je prioritet švedskog predsedavanja Evropskoj uniji, a Švedska kao lider u zelenoj tranziciji može doprineti ubrzanju procesa dekarbonizacije u Srbiji. Takođe, kao zemlja sa višedecenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u ovoj oblasti“, rekla je Anika Ben David.

Jedan odgovor

  1. Za održivi razvoj Ivanjice energetski sektor je od izuzetnog značaja. Posebno
    zbog činjenice da raspolažemo značajnim potencijalnim obnovljivim izvorima energije, u vudu hidro energije, Graditi MHE, doduše ne kao onu na NAPERU već ekološki protočne mini hidro elektrane, kakve se danas grade po svetu.Na području naše Opštine ima oko 9 lokacija koje bi se mogle koristiti za gradnju MHE koje bi donosile dobit investitoru i imali bi čistu ekološki obnovljivu energiju.
    Ovo je sa jedne strana šansa da se privuku dodatne investicije u Ivanjicu i da se aktivira privatni kapitel građana. U projekte uključiti i građane jer je ova teritorija svostvo građana koji odve žive, pa je korektno ponuditi samim Ivanjičanima da postanu akcionari izgrađenih MHE, kako je to urađeno pre 120 godine sa prvom MHE, onom koja je nekada radila na naperu.
    A sa druge strane da se unapredi kroz nove i moderne projekta tehnološka osnova za proizvodnju električne energije sa većim koeficijentom korisnog dejstva do 85%. Samim tim bi se smanjio i procenat potrošnje fosilnih goriva koje će biti sve skuplje.
    Igi je pokušao da pokrene inicijativu za veće učešće obnovljivih izvora energije kao temu za debatu sa građanima kako bi zainteresovane uključili u projekte. Ali na žalost ta inicijativa nije do sada ovde zaživela.
    Ova tema postaje sve izraženija u ovako surovoj ekonomskoj krizi kada su tokovi investicija drastično opali.Tako da se treba nadati da će neka inicijativa građana pogurati ovu temo da se kao idejna rasprava poveda na nivou građanske aktivizacije tehnokratskog sektora koji prati zbivanja u svetu i kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo