Si dobio novi petogodišnji mandat, Vučić uputio čestitku

Si Đinping je dobio i treći petogodišnji predsednički mandat na sednici kineskog parlamenta, na kojoj je dodatno pooštrio kontrolu, dok se Kina suočava sa sve većim izazovima kod kuće i u svetu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku.

Skoro 3.000 delegata kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa, jednoglasno je glasalo u Velikoj sali naroda za 69-godišnjeg Sija na izborima na kojima nije bilo drugog kandidata.

Si Đinping dobio i treći predsednički mandat

Si Đinping produžava svoju već desetogodišnju vlast usred sve većih tenzija u odnosima sa Vašingtonom i Zapadom u vezi sa Tajvanom, Rusijom, trgovinom i ljudskim pravima, navodi Rojters.

Vučić čestitao Siju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu na ponovnom izboru za predsednika NR Kine i predsednika Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine.

„Mi u Srbiji Vaš reizbor za predsednika posmatramo kao jasnu potvrdu Vašeg nesumnjivog doprinosa jačanju uloge, ugleda i značaja Narodne Republike Kine, kao i Vaše nepokolebljive odanosti časnom služenju kineskom narodu. Čvrsto verujemo da će period pred nama, pod Vašim predanim, mudrim i vizionarskim liderstvom, biti obeležen novim impresivnim uspesima Narodne Republike Kine u svim oblastima, čemu se posebno radujemo, počastvovani što Vas i kineski narod imamo za svoje osvedočene prijatelje. Izuzetno sam ponosan što su odnosi Srbije i Kine na svom istorijskom vrhuncu i posebno mi je zadovoljstvo što ću u narednom periodu imati čast da, zajedno sa Vama, nastavim da ulažem napore na daljem osnaživanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva naša dva naroda“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Na domaćem planu, druga po veličini svetska ekonomija suočava se sa oporavkom od tri godine Sijeve politike nulte tolerancije u vezi sa pandemijom kovida-19, kao i slabe globalne potražnje za kineskim proizvodima.

Kineska ekonomija porasla je samo tri odsto prošle godine, što je među najgorim rezultatima za proteklih nekoliko decenija, a tokom sednice parlamenta Peking je postavio cilj rasta za ovu godinu od oko pet odsto.

Si je postavio uslove za još jedan petogodišnji ciklus kada je ukinuo ograničenja predsedničkog mandata 2018. godine i postao najmoćniji lider Kine od Mao Cedunga, koji je osnovao Narodnu Republiku.

Funkcija kineskog predsednika je uglavnom protokolarna, a Sijev glavni položaj moći je produžen prošlog oktobra kada mu je ponovo potvrđen petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije.

Novi-stari premijer

Tokom glasanja u parlamentu, Si je razgovarao sa premijerom Li Kećangomkoji bi u subotu trebalo da bude potvrđen na kineskoj poziciji broj dvakojom zadužuje upravljanje privredom.

Drugi zvaničnici koje su prošli Sijev filter takođe će biti izabrani ili imenovani na ključne vladine funkcije tokom predstojećeg vikenda, uključujući potpredsednike, guvernera Centralne banke i brojne druge ministre i šefove odeljenja.

Godišnja parlamentarna sednica, prva otkako je Kina ukinula trogodišnje restrikcije kovida, završiće se u ponedeljak, kada će Si održati govor koji će biti praćen sesijom odgovora na novinarska pitanja.

Tokom sednice, Si i desetine drugih najviših lidera na sceni nisu nosili maske, za razliku od svih ostalih delegata u ogromnoj sali.

Kina je u decembru iznenada okončala nultu toleranciju na kovid nakon protesta širom zemlje protiv te politike. Naknadni talas zarazio je većinu od 1,4 milijarde ljudi u Kini, ali Peking nije objavio pun broj povezanih smrtnih slučajeva, navodi britanska agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo